بسیاری از ما با فرا رسیدن فصل تابستان به یکی از استخرهای شهرمان می رویم و ثبت نام می کنیم و شروع می کنیم به شنا کردن، بدون اینکه هدفی داشته باشیم و در آخر هم مشخص نمی شود که چه سودی از شنا بردهایم. برخی نیز می خواهند با شنا کردن به تناسب اندام برسند، اما نمی دانند چگونه؟
بسیار خوب، ما برای شما، هم یک راهنمای انتخاب هدف و هم یک نسخه ورزشی نمونه تهیه کردهایم.
گفتگوی ما را با دکتر فرشاد غزالیان، فیزیولوژیست ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم تحقیقات و مدرس فدراسیون پزشکی- ورزشی بخوانید.
ببینید، برای رسیدن به هدفی مشخص، می توانیم نوع شنا را تعیین کنیم. کاهش یا حتی افزایش وزن و به طور کلی تناسب اندام با استفاده از ورزش شنا چنین است که اگر نوع شنا کردن ما با سرعت متوسط و در مسافت طولانی باشد، بیشتر به سمت لاغری می رویم و اگر نوع شنا کردن ما قدرتی، یعنی با سرعت بیشتر و در مسافت و زمان کمتری باشد، به سمت افزایش وزن پیش می رویم. البته باید بدانیم که افزایش وزن، با شنا کردن محدود است، چون پس از رسیدن به حدی از قدرت، مقاومت بیشتری نمی توان در برابر عضله ایجاد کرد تا شوک وارده به آن سبب افزایش توده، حجم و قدرت عضلات شود، اما تناسب اندام و هماهنگی کار عضلانی و انعطافپذیری مفاصل، بیشتر خواهد شد و این موضوع از تناسب اندام هم بهتر است.
یکی از بزرگ ترین موانع برای رسیدن به تناسب اندام با شنا، ندانستن شیوه درست شنا کردن است و این موضوع، تفاوت بین شنا با ورزشی مانند پیادهروی یا دویدن است، چون این دو ورزش را همه بلدند و تا حدود زیادی بدون خطای تکنیکی انجام می دهند، اما هر کدام از روشهای شنا کردن، به دانستن مهارت آن نوع شنا، نیاز دارد. پس حتما باید مهارتهایی مانند تنفس و نفس گیری را یاد بگیرید. از نظر سنی هم باید دهههای گوناگون را تقسیم بندی کرد، چون در این دههها افراد تشابه آناتومیکی بیشتری دارند. این تقسیمبندی به صورت سنین 10 تا 20، 20 تا 30، 30 تا 40 و همین طور تا آخر است.
یادمان باشد که از سن 20 سالگی به بعد در صورتی که ورزش نکنیم، سالی 250 گرم از وزن عضلهمان را از دست خواهیم داد.
همچنین ظرفیت هوازی ما هم در سنین گوناگون، متفاوت است. بنابراین باید این موضوع را هم در برنامه تمرینی تناسب اندام با شنا در نظر بگیریم.
سوال خوبی مطرح کردید. اگر بخواهیم با شنا کردن به هدف کاهش وزن برای این فرد برسیم، اول از همه باید بدانیم که مقدار انرژی مصرفی این فرد در مسافت مشخصی از شنا کردن و با سرعت معین، چقدر است؟ ببینید، ما نمی توانیم به طور دقیق و مستقیم بگوییم که در شنا کردن چه قدر انرژی مصرف می شود، اما می توان آن را با پیاده روی مقایسه کرد.
اگر فردی 400 متر بدود، انرژی که می سوزاند برابر است با 100 متر شنا کردن، یعنی با شنا کردن، انرژی بیشتری در مقایسه با دویدن از دست می دهد.
سوال خوبی است، چون هر نوع شنایی، میزان انرژی مشخصی مصرف می کند. منظور من بیشتر شنای کرال سینه است، زیرا بیشتر افراد، شنای کرال سینه را بلدند، اما درباره شنای پروانه یا قورباغه ممکن است به خوبی تکنیکهای آن شنا را به کار نگیرند.
مانند هر ورزش دیگری باید از این فرد آزمون آمادگی جسمانی برای شنا بگیریم تا ببینیم میزان آمادگی او چقدر است؟ برای این کار نیاز است تا یک یا دو مسافت 25 متری را شنا کند تا میزان استقامت قلبی و تنفسی او مشخص شود. پس از رسیدن به آمادگی جسمانی مطلوب، هشت ست برای فرد در نظر می گیریم و به فواصل مشخصی به او استراحت می دهیم و سپس هشت ست دیگر را باید انجام خواهد دهد. "هر ست برابر است با یک رفت و برگشت در طول استخر". اگر هم آمادگی جسمانی نداشته باشد، با کمترین مقداری که می تواند شنا کند و همچنین با ورزشهای هوازی بیرون از آب می توانیم استقامت قلبی و تنفسی او را افزایش دهیم و سپس تعداد ستهای بیشتری را برای او در نظر بگیریم. به این روش، شنای استقامتی می گویند و با این روش می توان به وزن دلخواه رسید و مهم تر از وزن، تناسب اندام و هماهنگی بهتر عضلات و انعطاف پذیری مناسب است که به نحو مطلوبی به دست می آید.
بله حتما. در شنا کردن انواعی از حرکات وجود دارد که می توان با استفاده از آنها چربی های موضعی را کاهش داد؛ برای مثال انواع حرکات آمادگی جسمانی و هوازی در آب وجود دارد که روی بخش خاصی از بدن متمرکز می شود و با استفاده از آن می توان، هم کارهای درمانی و هم تقویت عضلات را انجام داد. همانطور که نرمشهای خاصی برای تقویت عضلات شکم در خارج از آب وجود دارد.
هفتهای سه روز خیلی ایده آل است، به خصوص برای تناسب اندام مناسب است.
در حال دویدن فرمولی داریم به این صورت که اگر با سرعتی بدویم که ضربان قلب ما به 60 تا 70 درصد حداکثر ضربان خودش برسد، به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، در مسافت یک کیلومتر، یک کیلو کالری انرژی مصرف می شود.
فردی که می خواهد وزنش را کم کند، اگر وزن فعلی او برای مثال 70 کیلو باشد و یک کیلومتر را شنا کند و با توجه به اینکه میزان مصرف انرژی در شنا به طور متوسط 4 برابر دویدن با همان سرعت است، 280 کیلوکالری انرژی مصرف می کند( 1×4×70 که 70 وزن فرد و 4 میزان مصرف انرژی به ازای هر کیلوگرم وزن فرد و 1 که به کیلومتر است یعنی مسافتی که با سرعت معینی طی کرده است).
البته باید بدانیم که نقش آمادگی جسمانی فرد بسیار مهم است، به این معنا که افراد تازه کار به علت نداشتن آمادگی جسمانی و استفاده ناکامل از روشهای شنا کردن، انرژی بیشتری می سوزانند که این برای کاهش وزن خوب است، اما ورزشکارانی که آمادگی جسمانی بیشتری دارند، از نیروی آب و روشهای پیشرفته تر شنا استفاده می کنند و انرژی کمتری می سوزانند و این برای هماهنگی عضلات و حداکثر نتیجه گیری در مسابقات، بسیار مهم است.
همیشه یادمان باشد که میزان انرژی مصرفی در هنگام شنا کردن به آمادگی جسمانی فرد بستگی دارد. اگر آمادگی جسمانی ما بیشتر باشد، کمتر انرژی مصرف می کنیم و بر عکس. بنابراین در هنگام اجرای برنامه ورزشی باید به این موضوع توجه کنیم.
نکته دیگر اینکه به شنا به عنوان ورزشی نگاه کنیم که علاوه بر کنترل وزن، به تقویت عضلات و هماهنگی آنها و انعطافپذیری مفاصل کمک می کند.
|
یک تحقیق علمی نشان می دهد نوزادانی که آموزش شنا را از دو ماهگی آغاز کرده اند، دارای بدن قوی تری هستند.
مادران و پدران می توانند با تمرین های مداوم شنا، حس تعادل نوزادان شان را قوی تر کنند. یک گروه تحقیقاتی از کشورهای ایسلند و بریتانیا به این نتیجه دست یافتند که شنای نوزادان نه تنها باعث افزایش تعادل آن ها می شود، بلکه هماهنگی جسمی آن ها را نیز تنظیم می نماید. این دانشمندان گروهی از کودکان را مورد بررسی قرار دادند که در دوران نوزادی فعالیت های مختلفی در آب داشته اند.
در این پژوهش دو دسته والدین شرکت داشته اند: نخست آن هایی که با فرزندان خود در دوران نوزادی شنا نرفته بودند و دیگر پدر و مادرانی که در دوران نوزادی با کودکان خود تمرین شنا کرده بودند.
دانشمندان دانشگاه علم و صنعت دانشگاه تروندهایم در نروژ به این نتیجه رسیده اند که کودکانی که قبلا در دوران نوزادی شنا می کرده اند، نسبت به آن هایی که شنا نمی کرده اند، بهتر می توانند در فعالیت های ورزشی ظاهر شوند.
ورزش شنای نوزادان بین سنین دو تا هفت ماهگی انجام می گیرد. در این بررسی 19 نوزاد دو ماهه، به مدت دو ساعت در هفته به تمرینات ژیمناستیکی مختلفی در آب، زیر نظر مربیان با تجربه پرداختند.
شنای نوزادان نه تنها باعث افزایش تعادل آن ها می شود، بلکه هماهنگی جسمی آن ها را نیز تنظیم می نماید
از جمله این تمرینات، گرفتن یک وسیله شناور پلاستیکی در آب و حفظ تعادل بدن توسط نوزادان بود. علاوه بر این نوزادان در سه ماهگی می توانستند روی کف دست مربیان با تعادل کامل بایستند.
پس از گذشت چهار سال و نیم از عمر نوزادان، دانشمندان مهارت های به دست آمده در رابطه با این 19 نوزاد را با 19 کودک دیگر که در این تمرینات شرکت نکرده بودند، مورد مقایسه قرار دادند.
این دو گروه که خانواده های شان موقعیت اجتماعی اقتصادی یکسانی داشتند، برای مقایسه در تمرینات ورزشی مربوط به هماهنگی جسمی، شرکت کردند.
نتیجه به دست آمده حاکی از این بود که کودکانی که تمرینات شنا را پشت سر گذاشته بودند، تعادل بدن بیشتری داشتند. برای مثال توانایی آن ها روی یک پا ایستادن یا گرفتن توپ در هوا بیشتر از سایر کودکان بود.
به گزارش دویچه وله، مسئولین این پژوهش در پایان این بررسی اظهار داشتند که تمرینات شنا نه تنها برای اندام های بدن و حفظ تعادل کودکان مفید است، بلکه اثرات مثبت دیگری نظیر شرایط مناسب بدنی و اعتماد به نفس را نیز در پی خواهد داشت.
|
|
|
|
|
|
|
|
|